Антимонови акумулатори

Антимонови акумулатори

Антимонови акумулатори. Това е класически тип акумулаторни батерии, които са се появили преди всички други. Те са наречени така, поради съдържанието на антимон в оловните плочи (5% или повече). Затова те обикновено се отбелязват със знака Sb.

В чистата си форма оловото е много мек метал, който бързо се разпада при външни влияния. Към състава му е добавен антимон, за да укрепи материала и да го направи по-подходящ за задържане и генериране на електрически заряд. Съществен недостатък на покритието от антимон е фактът, че той значително ускорява процеса на електролиза и водата започва бързо да извира, което води до оголване на електродите и последващото им отпадане.

Антимонови акумулатори

Повредата на електродите в крайна сметка ще доведе до късо съединение и повреда на батерията. За да предотвратят това, собствениците на акумулатори с антимон трябва да проверяват ежемесечно нивото на електролита, да измерват плътността и да добавят дестилирана вода, когато течността изкипи твърде много. Поради това батериите с антимон се считат за един от обслужваемите модели, които бързо стават неизползваеми, ако забравите да напълните вода навреме.

Ако говорим за несъмнените предимства на антимоновите батерии, това са тяхната ниска цена, непретенциозност и устойчивост на дълбоки разряди. Недостатъци: високо саморазреждане, слаб стартов ток, кратък експлоатационен живот (3-4 години активна употреба), страх от накланяне и обръщане с главата надолу.

Не е много уместно наистина да се мисли за предимствата и недостатъците на моделите акумулатори с антимон, тъй като по-модерните видове автомобилни батерии вече са напълно изместени от рафтовете на автомобилните магазини. В днешно време вече много остарели антимонови батерии могат да бъдат намерени само в много стари коли.

Акумулатори с ниско съдържание на антимон

Това са антимонови акумулаторни батерии с намалено количество антимон (има 2-4%), което значително намалява загубите от бързо кипене. Все още трябва редовно да проверявате нивото на течността, но не толкова често, колкото при версията с антимон. Така че те могат да се нарекат лесни за поддръжка.

Антимонови акумулатори
Към началото