Зъболекар или ортодонт, кога при кого да отидем?

Зъболекар или ортодонт

Зъболекар или ортодонт, кога при кого да отидем?

  1. Изправяне на зъби. Независимо дали искате да получите метални брекети, керамични брекети, лингвални брекети или дори лечение с ясен алайнер, ортодонтът е мястото, където да отидете. Те са експертите в изправянето на зъби и посвещават професионалния си живот на това цял ден, всеки ден.
  2. Проблеми с подравняването на челюстта. Ако челюстта ви е неправилно подравнена поради злополука или в резултат на криви зъби. Tрябва да си уговорите час с ортодонт, за да откриете наличните опции, които да ви помогнат да коригирате проблема.
  3. Счупени скоби или проводници. Ако в момента сте подложени на ортодонтско лечение и сте счупили скоба, тел или прозрачна табла за подравняване, трябва да си уговорите час с вашия ортодонт възможно най-рано, за да коригирате проблема.

Зъболекар или ортодонт, кога при кого да отидем? Това със сигурност не са единствените причини да си запишете час при ортодонт. Но са най-често срещаните срещи, които ортодонтите вероятно виждат.

И ето три причинии, за да си запишете час при Вашия семеен зъболекар:

1. Общо орално здраве

Както бе отбелязано по-горе, дори докато сте подложени на ортодонтско лечение, е важно да поддържате редовни срещи с вашия общ зъболекар за почистване и за поддържане на здравето на устната кухина.

2. Избелване на зъби

Докато някои ортодонти могат да предложат избелване на зъбите на своите пациенти в края на периода на лечение, за общи пациенти е най-добре да се запишете за избелване на зъбите си при вашия семеен зъболекар.

3. Пломби и екстракции

Като част от вашия редовен преглед може да се нуждаете от пломба или почистване, което ще извърши вашият общ зъболекар. Ако са необходими някакви екстракции преди започване на ортодонтско лечение, вашият ортодонт ще ви насочи обратно към вашия зъболекар за тази процедура.

Трябва ли да посетя зъболекар или ортодонт за мъдреците си?

По време на Вашето ортодонтско лечение, Вашият ортодонт ще прецени дали е вероятно вашите мъдреци да повлияят на позиционирането на вашите зъби – сега и в бъдеще. Това често също е част от първоначалното планиране на ортодонтското лечение.

Въпреки това, ако Вашите мъдреци изискват лесно отстраняване, вероятно ще бъдете препратени обратно към вашия общ зъболекар. Ако изглежда, че мъдреците Ви са силно засегнати, може да бъдете насочени към специалист орален и лицево-челюстен хирург, за да ги премахне безопасно под обща или местна анестезия.

Зъболекар или ортодонт, кога при кого да отидем?
Към началото