Какви са недостатъците на онлайн обучението?

недостатъците на онлайн обучението

1. Невъзможност за фокусиране върху екрани

За много ученици едно от най-големите предизвикателства и един от недостатъците на онлайн обучението е борбата с фокусирането върху екрана за дълги периоди от време. С онлайн обучението има и по-голям шанс учениците да бъдат лесно разсеяни от социалните медии или други сайтове. Ето защо е наложително учителите да поддържат своите онлайн уроци свежи, ангажиращи и интерактивни, за да помогнат на учениците да останат фокусирани върху урока.

2. Технологични въпроси

Недостатъците на онлайн обучението. Друго ключово предизвикателство при онлайн класовете е интернет свързаността. Докато през последните няколко години навлизането в интернет нараства скокообразно. В  по-малките градове постоянната връзка с прилична скорост е проблем. Без постоянна интернет връзка за ученици или учители може да липсва приемственост в ученето за детето. Това е вредно за образователния процес.

3. Усещане за изолация

Студентите могат да научат много от това да бъдат в компанията на своите връстници. В онлайн клас обаче има минимални физически взаимодействия между ученици и учители. Това често води до чувство на изолация за учениците. В тази ситуация е наложително училището да позволява други форми на комуникация между учениците, връстниците и учителите. Това може да включва онлайн съобщения, имейли и видеоконференции, които ще позволят взаимодействие лице в лице и ще намалят чувството за изолация.

4. Обучение на учители

Онлайн обучението изисква учителите да имат основни познания за използването на цифрови форми на обучение. Това обаче не е така винаги. Много често учителите имат много основни познания за технологиите. Понякога дори нямат необходимите ресурси и инструменти за провеждане на онлайн класове.

За да се преборят с това, е важно училищата да инвестират в обучение на учители с най-новите актуализации на технологиите, за да могат те да провеждат своите онлайн уроци безпроблемно.

5. Управление на времето прекарано пред екрана

Много родители са загрижени за опасностите за здравето, поради които децата им прекарват толкова часове, загледани в екран. Това увеличение на времето за използване на екрана е един от най-големите притеснения и недостатъци на онлайн обучението. Понякога учениците също развиват лоша стойка и други физически проблеми поради престоя си прегърбен пред екрана.

Добро решение за това би било да се предоставят на учениците много почивки от екрана, за да освежат ума и тялото си.

Какви са недостатъците на онлайн обучението?
Към началото