Колко метал има в кола за скрап?

Колко метал има в кола за скрап?

Колко метал има в кола за скрап? Вярвате или не, дори една катастрофирала кола все още има какво да Ви предложи. Това е така, защото превозните средства са съставени предимно от метални части, които можете да продадете като скрап.

65% от вашия автомобил се състои от метал и най-добрите части за продажба като скрап включват катализатора, джантите, панелите, рамите и двигателите. Те са направени от метали като стомана, мед, месинг, платина и паладий, всички от които можете да продадете на рециклиращите за пари.

Докато четете това ръководство, ще разберете каква част от колата Ви е направена от метал. Дори ще откриете видовете метали, използвани за направата на вашия автомобил и върху кои части трябва да се съсредоточите, за да продадете като скрап.

Колко метал има в кола за скрап?

Можете да очаквате типичен пътнически автомобил да се състои от поне 65% метал, който можете да продадете за скрап за солидна сума пари. Това включва различни метали от рамката на автомобила, под капака, външните панели и много други. Тези 65% представляват метален скрап на стойност най-малко 800лв в кола, но както може би знаете, цените варират ежедневно, така че приемете това като цифра.

И така, ако една кола е 65% метал, какво има в останалите 35%?

Както можете да си представите, производителите използват различни други материали освен метал за производството на автомобили. Това включва много висококачествена и издръжлива пластмаса, която между другото също подлежи на рециклиране.

Колко вида метали има в една кола?

Ето защо рециклирането на метален скрап е пълно с потенциал: производителите използват няколко различни вида метали, за да произведат една кола. Така че, когато вие и други рециклиращи метални отпадъци разглобявате превозно средство, можете да се докопате до метали като:

  • Стомана: Може би вече сте се досетили правилно, че колата ви има много стомана. Ще откриете, че този метал се използва в панелите и рамката на автомобила.
  • Мед: Ще намерите и много мед в колата си. Той се използва широко в окабеляването и електрониката като електрически проводник и в алтернатора, стартера, радиатора и металните тръби.
  • Месинг: Месингът е известен с това, че е изключително устойчив на топлина, така че ще го намерите използван в тръби, радиаторни части и резервоари.
  • Платина и паладий: Това са благородни метали, които ще намерите особено във вашия каталитичен конвертор. Просто казано: колкото по-високо е качеството на вашия каталитичен конвертор, толкова повече от тези благородни метали ще намерите в него. Ето защо котешките минуси са толкова търсени за рециклиране и това ги прави толкова изкушаваща цел за крадците.
Колко метал има в кола за скрап?
Към началото