Майндфулнес за намаляване на тревожността

майндфулнес

Майндфулнес (Mindfulness) практики за намаляване на тревожността

Тревожността може психически да ви изтощи и да окаже реално въздействие върху тялото ви. Но преди да се притесните от притеснението, знайте, че можете да намалите тревожността и стреса си с проста практика на mindfulness.

Майндфулнес означава да обръщаме внимание на ежедневието и нещата, през които обикновено бързаме. Става въпрос за намаляване на силата на звука в ума ви, като се върнете към тялото.

Не се притеснявайте, не е нужно да заплащате  курс или да изкривявате тялото си в трудни позиции. Вероятно вече имате всички инструменти, от които се нуждаете, за да практикувате mindfulness. Използвайте тези трикове, за да добавите малки изблици на внимание през целия ден, за да облекчите безпокойството и да успокоите ума си.

1. Задайте намерение

Има причина учителят ви по йога да ви помоли да определите намерение за практиката си този ден. Независимо дали го правите в сутрешния си дневник или преди важни дейности, задаването на намерение може да ви помогне да се съсредоточите и да ви напомни защо правите нещо. Ако нещо ви предизвиква безпокойство – като изнасяне на голяма реч на работното място – задайте намерение за това.

Например можете да зададете намерение да се грижите за тялото си, преди да се отправите към фитнеса или да се отнасяте с доброто към тялото си преди хранене.

2. Правете упражнявана медитация или практика на mindfulness

Мандфулнес медитацията може да бъде толкова лесна, колкото отварянето на приложение. Приложенията и онлайн програмите са чудесен начин да се потопите в практика, без да се ангажирате със скъп клас или да отнемате много от свободното си време. Има безброй безплатни, ръководства по медитации онлайн. Тези приложения за медитация са чудесно място да започнете.

3. Рисунка или цвят

Отделете няколко минути, за да рисувате. Ще накарате творческите сокове да потекат и ще оставите ума си да си вземе почивка. Стресира ли ви рисуването? Безсрамно инвестирайте в книжка за оцветяване, за възрастни или по друг начин. Ще имате възможност да постигнете нещо, без да се налага да се изправяте пред празна страница.

4. Излезте на разходка

Да си навън прави чудеса за лекуване на безпокойството. Обърнете внимание на звуците около вас, усещането на вятъра върху кожата ви и миризмите около вас. Дръжте телефона си в джоба си (или още по-добре – у дома) и направете всичко възможно, за да останете в момента, като се фокусирате върху сетивата и околната среда. Започнете с кратка разходка около блока и вижте как се чувствате.

5. Пожелайте щастие на други хора

През целия ден случайно пожелайте някой да бъде щастлив. Тази практика е изцяло във вашата глава. Не е нужно да казвате на човека, просто трябва да настроите положителната енергия. Изпробвайте майндфулнес го на пътуване до работното място, в офиса, във фитнеса или докато чакате на опашка. Бонус точки, ако се почувствате раздразнени или разстроени от някого и вместо това спрете и (психически) му пожелаете щастие.

Източник: Платформа за курсове и обучения Skillception

Майндфулнес за намаляване на тревожността
Към началото