Почистване на тапицерията на дивана с препарат 

Почистване на тапицерията

Как да почистите тапицерията на дивана с препарат?

Почистване на тапицерията на дивана с препарат може да се извърши в няколко прости стъпки, без да наемате професионалист. Един от най-използваните и малтретирани мебели във вашия дом, този диван заслужава да се грижи за него и да се поддържа чист. 

Петна от храна и напитки, косми от домашни любимци и мръсотия от краката на детето са само няколко солидни причини да почистите тапицерията на дивана си. Проверете етикета на производителя за подходяща грижа и пране и следвайте съветите и методите по-долу, за да изглежда тапицерията на вашия диван отново добре. 

Как да изперете петна от дивана? 

Преди да можете да почистите цялата тапицерия, трябва да се справите с всякакви специфични петна. Почистване на тапицерията на дивана може да направите като следвате следните стъпки:

 1. Попийте влагата и премахнете твърдите остатъци 

Ако петната са течни и свежи, попийте възможно най-много влага с хартиени кърпи. За твърди частици като майонеза или лепкаво сирене използвайте острието на тъп нож или острието на кредитна карта, за да отстраните колкото е възможно повече от петното. Никога не търкайте мястото, защото това само вкарва петното по-дълбоко във влакната на тъканта. За изсъхнали твърди частици използвайте четка с мек косъм, за да разрохкате изсъхналата материя. 

 1. Пригответе почистващия разтвор 

Ако тапицерията може да се почисти с почистващ препарат на водна основа, смесете една четвърт чаша течност за миене на съдове и една чаша топла вода в малка купа. Използвайте електрически миксер или бъркалка, за да създадете малко пяна. 

 1. 3.Разтъркайте петна 

Потопете гъба в пяната и изтъркайте петното. Продължете да се движите към чиста зона на гъбата, докато петното се прехвърля. 

 1. Изплакнете и подсушете 

Завършете, като потопите гъбата или микрофибърната кърпа в чиста вода, за да изтриете всеки почистващ разтвор. Това „изплакване“ е много важно, защото всеки препарат, останал във влакната, всъщност може да привлече повече замърсявания. Оставете зоната да изсъхне напълно на въздух, далеч от пряка слънчева светлина или топлина. 

Ако тапицерията изисква разтворител за химическо чистене, следвайте указанията на етикета на продукта. 

Колко често да перете дивана?

Дълбокото почистване на дивана ще изисква три стъпки. Въпреки че трябва да почиствате дивана си с прахосмукачка всяка седмица, премахването на петна и общото почистване на тапицерията трябва да се извършва на тримесечие или при необходимост. 

От какво имаш нужда?

 • Консумативи 
 • Течност за миене на съдове 
 • Топла вода 
 • Разтворител за химическо чистене 
 • Сода за хляб 
 • Инструменти 
 • Прахосмукачка 
 • Електрически миксер или бъркалка 
 • Гъба или микрофибърна кърпа 
Почистване на тапицерията на дивана с препарат 
Към началото