Развитието в неврохирургията

Развитието в неврохирургията

Развитието в неврохирургията

Минималният размер на интервенцията може да се постигне благодарение на ускореното усъвършенстване на технологиите и устройствата в неврохирургията: 

използването на модерни операционни микроскопи, невронавигация, невроендоскопия, стереотаксис, лазери, фокална лъчева терапия, стереотаксична радиационна хирургия, ултрафини режещи инструменти, стентове, гръбначни циментиране – всичко това значително модифицира самите принципи и подходи за лечение на неврологични увреждания.

Бързото развитие на неврохирургията също така стимулира самите неврохирурзи да изследват нюансите на технологиите, буквално „вървят по ръба на ножа“, като същевременно увеличават способността на специалистите да наблюдават пациентите и да избират най-подходящите операции за конкретен пациент, които пациентът може по-лесно да издържи.

Развитието в неврохирургията. Неврохирургията е един от клоновете на хирургията, който се занимава с лечение на заболявания на нервната система, главния и гръбначния мозък чрез хирургична интервенция. Компетентността на неврохирургията включва диагностика и хирургично лечение на лезии на централната и периферната нервна система, причинени от травми, тумори, патологични и наследствени процеси в организма.

Кога да се свържете с неврохирург

планирано

Пациентите се обръщат към неврохирург по направление от невропатолог и други специалисти, когато има индикации за оперативна интервенция – неврхирургия.

За насрочен се счита и час, когато пациентът вече е преминал първоначална консултация и преглед от неврохирург, диагностика и е определена от лекаря дата на хоспитализация за оперативна интервенция.

непланирано

Случаите на непланови посещения в неврохирургията са остри състояния и физически наранявания на опорно-двигателния апарат и черепа, засягащи гръбначния и главния мозък и изискващи незабавна намеса от специализиран хирург.

Какви заболявания лекува неврохирургията?

В неврохирургичното отделение специалистите лекуват:

възпалителни процеси в мозъчната мембрана;

дисфункция на кръвоносните съдове, разположени в главния и гръбначния мозък;

неврологични синдроми;

фрактури и кръвоизливи, засягащи гръбначния и главния мозък;

неоплазми в гръбначния и главния мозък,

херния на гръбначния мозък;

наранявания на гръбначния мозък и мозъка;

патологии на периферната и централната нервна система;

аномалии и различни отклонения в работата на гръбначния и главния мозък.

Подготовка за прием в неврохирургия

Не се изисква специална подготовка за среща с неврохирург. Пациентът трябва да носи със себе си пациентска карта, направление от терапевт, невропатолог или друг специализиран специалист, както и резултатите от изследвания и изследвания, ако има такива, предписани от други лекари.

Развитието в неврохирургията
Към началото